nieuws overzicht

 • Expositie: Science Meets Art and Art Meets People

  In de hal van de Minderbroedersberg is een expositie te zien over de samenwerking tussen Derya Zenginoğlu, multidisciplinair kunstenaar en Pamela Habibović, hoogleraar Anorganische Biomaterialen van de Universiteit Maastricht.

 • Expositie in de Universiteitsbibliotheek: Ontmoeting met ‘de Ander’

  Reisboeken naar Noord-Amerika, Japan en China uit de Jezuïetencollectie van de Maastrichtse universiteitsbibliotheek, 1500-1900 25 juni – 25 oktober 2014 Locatie: universiteitsbibliotheek begane grond

 • Wiskunde is even mooi als kunst

  Uit hersenscans bij wiskundigen blijkt dat hun hersenen op exact dezelfde manier reageren bij het zien van een mooie wiskundeformule als bij een artistiek meesterwerk. Dat blijkt uit een Brits onderzoek dat is verschenen in Frontiers in human neuroscience. De wetenschappers vermoeden nu dat er een neurobiologische basis is voor mooiheid.

 • Open Monumentendagen 'Macht en Pracht'

  De Universiteit Maastricht neemt dit jaar weer deel aan de Open Monumentendagen. Het thema is ditmaal: ‘Macht en Pracht’.

 • Kunst en Erfgoedroute beschikbaar

  De Kunst- en Erfgoed Route in de Binnenstad start op de Minderbroedersberg 2-4 en de Kunst- en Erfgoed Routeroute Randwyck start op de Universiteitssingel 40.

 • ''Walk, Kiss, Hear and Sing '' nog te zien

  De tentoonstelling ''Walk, Kiss, Hear and Sing '' is nog te bezichtigen tot en met 31 december 2012

Expositie: Science Meets Art and Art Meets People

26 mei 2015

Deze expositie gaat over de samenwerking tussen Derya Zenginoğlu, multidisciplinair kunstenaar en Pamela Habibović, hoogleraar Anorganische Biomaterialen van de Universiteit Maastricht. De twee werden bij elkaar gebracht door de Qua Art Qua Science Foundation van de Universiteit Twente (www.qaqs.nl).

Deze stichting organiseert jaarlijks projecten die ten doel hebben het raakvlak tussen kunst en wetenschap te verkennen.

Keuze

De keuze voor Zenginoğlu en Habibović werd gemaakt op basis van hun werk: Zenginoğlu is gefascineerd door de biologie, en deze fascinatie is de drijvende kracht achter haar werk en Habibović's onderzoeksgroep ontwikkelt biomaterialen voor de regeneratieve geneeskunde, materialen die zieke of beschadigde weefsels of organen kunnen regenereren.

Resultaat

In dit project staat het proces, de samenwerking centraal. Het resultaat, in dit geval een kunstwerk had ook kunnen zijn: het delen van een ander verrassend perspectief om naar je werk te kijken of een nieuwe onderzoeksvraag.

Verhuizing  naar Universiteit Maastricht

Door de verhuizing van de onderzoeksgroep, waar Habibović deel van uitmaakte van Universiteit Twente naar Universiteit Maastricht leek het logisch dat dit samenwerkingsproject vervolgd zou worden aan de Universiteit Maastricht en dat plaatsing van het werk ook daar zou plaatsvinden.

De Kunst- en erfgoedcommissie van Maastricht heeft dit project warm onthaald en financieel verder ondersteund omdat dit project laat zien hoe bijzonder de relatie tussen kunst en wetenschap kan zijn. De kunstenaar en wetenschapper staan hier op een creatieve en oprechte wijze open voor elkaars kennis, vaardigheden en zienswijzen.