nieuws overzicht

 • Expositie: Science Meets Art and Art Meets People

  In de hal van de Minderbroedersberg is een expositie te zien over de samenwerking tussen Derya Zenginoğlu, multidisciplinair kunstenaar en Pamela Habibović, hoogleraar Anorganische Biomaterialen van de Universiteit Maastricht.

 • Expositie in de Universiteitsbibliotheek: Ontmoeting met ‘de Ander’

  Reisboeken naar Noord-Amerika, Japan en China uit de Jezuïetencollectie van de Maastrichtse universiteitsbibliotheek, 1500-1900 25 juni – 25 oktober 2014 Locatie: universiteitsbibliotheek begane grond

 • Wiskunde is even mooi als kunst

  Uit hersenscans bij wiskundigen blijkt dat hun hersenen op exact dezelfde manier reageren bij het zien van een mooie wiskundeformule als bij een artistiek meesterwerk. Dat blijkt uit een Brits onderzoek dat is verschenen in Frontiers in human neuroscience. De wetenschappers vermoeden nu dat er een neurobiologische basis is voor mooiheid.

 • Open Monumentendagen 'Macht en Pracht'

  De Universiteit Maastricht neemt dit jaar weer deel aan de Open Monumentendagen. Het thema is ditmaal: ‘Macht en Pracht’.

 • Kunst en Erfgoedroute beschikbaar

  De Kunst- en Erfgoed Route in de Binnenstad start op de Minderbroedersberg 2-4 en de Kunst- en Erfgoed Routeroute Randwyck start op de Universiteitssingel 40.

 • ''Walk, Kiss, Hear and Sing '' nog te zien

  De tentoonstelling ''Walk, Kiss, Hear and Sing '' is nog te bezichtigen tot en met 31 december 2012

Wiskunde is even mooi als kunst

14 februari 2014

15 wiskundigen werden aan een hersenscanner gelegd en kregen in het totaal een 60-tal formules voorgeschoteld. Zowel zogenoemde "lelijke" en "mooie" wiskundige formules passeerden de revue. Wat blijkt? Een complexe wiskundige formule kan even mooi zijn als een artistiek meesterwerk. Althans de reactie van de hersenen van de wiskundigen bij een "mooie" formule was dezelfde als bij het aanschouwen van kunst.

"Bij het bekijken van de formules worden grote delen van onze hersenen actief", zegt een van de wetenschappers aan de BBC. "Als onze hersenen een "mooie" formule onder ogen krijgen, wordt ook het emotionele deel van onze hersenen actief. Exact op dezelfde manier als het actief wordt als we naar een mooi schilderij kijken of een mooi muziekstuk beluisteren." Hoe mooier de formule, hoe hoger de activiteit in dat precieze onderdeel van de hersenen.

Uit het onderzoek is gebleken dat de "identiteit van Euler" door de wiskundigen als de mooiste formule werd aanzien. De vergelijking bevat zowel de belangrijkste twee natuurlijke getallen (0 en 1), de belangrijkste drie wiskundige constanten (e, i en pi), de belangrijkste drie wiskundige bewerkingen (optellen, vermenigvuldigen en machtsverheffen) en de belangrijkste wiskundige relatie (gelijkheid).

De "identiteit van Euler" is in het verleden al verkozen tot mooiste wiskundige formule aller tijden. Het is voor het eerst dat die mooiheid nu ook via hersenscans is bevestigd. De wetenschappers vermoeden daardoor dat er een neurobiologische basis is voor mooiheid.

Voor de volledigheid: de Ramanujans formule voor 1/pi en de functionele vergelijking voor de riemannzetafunctie werden volgens de onderzochte wetenschappers als de lelijkste aanzien.

uit:  http://www.deredactie.be