Wiskunde is even mooi als kunst

14 februari 2014

15 wiskundigen werden aan een hersenscanner gelegd en kregen in het totaal een 60-tal formules voorgeschoteld. Zowel zogenoemde "lelijke" en "mooie" wiskundige formules passeerden de revue. Wat blijkt? Een complexe wiskundige formule kan even mooi zijn als een artistiek meesterwerk. Althans de reactie van de hersenen van de wiskundigen bij een "mooie" formule was dezelfde als bij het aanschouwen van kunst.

"Bij het bekijken van de formules worden grote delen van onze hersenen actief", zegt een van de wetenschappers aan de BBC. "Als onze hersenen een "mooie" formule onder ogen krijgen, wordt ook het emotionele deel van onze hersenen actief. Exact op dezelfde manier als het actief wordt als we naar een mooi schilderij kijken of een mooi muziekstuk beluisteren." Hoe mooier de formule, hoe hoger de activiteit in dat precieze onderdeel van de hersenen.

Uit het onderzoek is gebleken dat de "identiteit van Euler" door de wiskundigen als de mooiste formule werd aanzien. De vergelijking bevat zowel de belangrijkste twee natuurlijke getallen (0 en 1), de belangrijkste drie wiskundige constanten (e, i en pi), de belangrijkste drie wiskundige bewerkingen (optellen, vermenigvuldigen en machtsverheffen) en de belangrijkste wiskundige relatie (gelijkheid).

De "identiteit van Euler" is in het verleden al verkozen tot mooiste wiskundige formule aller tijden. Het is voor het eerst dat die mooiheid nu ook via hersenscans is bevestigd. De wetenschappers vermoeden daardoor dat er een neurobiologische basis is voor mooiheid.

Voor de volledigheid: de Ramanujans formule voor 1/pi en de functionele vergelijking voor de riemannzetafunctie werden volgens de onderzochte wetenschappers als de lelijkste aanzien.

uit:  http://www.deredactie.be