nieuws overzicht

 • Expositie: Science Meets Art and Art Meets People

  In de hal van de Minderbroedersberg is een expositie te zien over de samenwerking tussen Derya Zenginoğlu, multidisciplinair kunstenaar en Pamela Habibović, hoogleraar Anorganische Biomaterialen van de Universiteit Maastricht.

 • Expositie in de Universiteitsbibliotheek: Ontmoeting met ‘de Ander’

  Reisboeken naar Noord-Amerika, Japan en China uit de Jezuïetencollectie van de Maastrichtse universiteitsbibliotheek, 1500-1900 25 juni – 25 oktober 2014 Locatie: universiteitsbibliotheek begane grond

 • Wiskunde is even mooi als kunst

  Uit hersenscans bij wiskundigen blijkt dat hun hersenen op exact dezelfde manier reageren bij het zien van een mooie wiskundeformule als bij een artistiek meesterwerk. Dat blijkt uit een Brits onderzoek dat is verschenen in Frontiers in human neuroscience. De wetenschappers vermoeden nu dat er een neurobiologische basis is voor mooiheid.

 • Open Monumentendagen 'Macht en Pracht'

  De Universiteit Maastricht neemt dit jaar weer deel aan de Open Monumentendagen. Het thema is ditmaal: ‘Macht en Pracht’.

 • Kunst en Erfgoedroute beschikbaar

  De Kunst- en Erfgoed Route in de Binnenstad start op de Minderbroedersberg 2-4 en de Kunst- en Erfgoed Routeroute Randwyck start op de Universiteitssingel 40.

 • ''Walk, Kiss, Hear and Sing '' nog te zien

  De tentoonstelling ''Walk, Kiss, Hear and Sing '' is nog te bezichtigen tot en met 31 december 2012

Expositie in de Universiteitsbibliotheek: Ontmoeting met ‘de Ander’

24 juni 2014

Deze expositie is een resultaat van het Marble-project en Honours programma ‘On Expedition’ van de Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen. Dertien gemotiveerde bachelor studenten bestudeerden oude reisboeken afkomstig uit de Jezuïetencollectie van de universiteitsbibliotheek. Deze collectie omvat opvallend veel oude fraai geillustreerde reisboeken. Deze getuigen van de brede internationale orientatie van de jezuïeten. Ze gaan niet alleen over katholieke missiologie, maar ook over handelsmissies en wetenschappelijke expedities. De internationale oriëntatie van de jezuïeten sluit goed aan bij de internationale studentenpopulatie in Maastricht. De meeste studenten komen uit het buitenland en studeren Arts and Culture of European Studies.

Het hybride genre van reisboeken is zo fascinerend omdat het allerlei verschillende thema’s raakt: (natuurlijke) geschiedenis, godsdienst, geografie, economie, natuurwetenschap, enthnografie, antropologie… De boeken verhalen over ontmoetingen met de ‘Ander’ en raken zo kwesties over de wisselwerking tussen het ‘andere’ en de eigen identiteit, culturele verschillen en overeenkomsten. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat juist in deze tijd van toenemende globalisering, van toenemende mobiliteit en dus van culturele uitwisseling de belangstelling voor reisboeken en reisverslagen toeneemt.

MARBLE: Maastricht Research Based Learning; dit is een programma waarbij gemotiveerde Bachelor studenten die tot beste 20% van hun jaargang behoren tijdens het tweede of derde studiejaar wetenschappelijk onderzoek verrichten.