Expositie: Science Meets Art and Art Meets People

26 mei 2015

Deze expositie gaat over de samenwerking tussen Derya Zenginoğlu, multidisciplinair kunstenaar en Pamela Habibović, hoogleraar Anorganische Biomaterialen van de Universiteit Maastricht. De twee werden bij elkaar gebracht door de Qua Art Qua Science Foundation van de Universiteit Twente (www.qaqs.nl).

Deze stichting organiseert jaarlijks projecten die ten doel hebben het raakvlak tussen kunst en wetenschap te verkennen.

Keuze

De keuze voor Zenginoğlu en Habibović werd gemaakt op basis van hun werk: Zenginoğlu is gefascineerd door de biologie, en deze fascinatie is de drijvende kracht achter haar werk en Habibović's onderzoeksgroep ontwikkelt biomaterialen voor de regeneratieve geneeskunde, materialen die zieke of beschadigde weefsels of organen kunnen regenereren.

Resultaat

In dit project staat het proces, de samenwerking centraal. Het resultaat, in dit geval een kunstwerk had ook kunnen zijn: het delen van een ander verrassend perspectief om naar je werk te kijken of een nieuwe onderzoeksvraag.

Verhuizing  naar Universiteit Maastricht

Door de verhuizing van de onderzoeksgroep, waar Habibović deel van uitmaakte van Universiteit Twente naar Universiteit Maastricht leek het logisch dat dit samenwerkingsproject vervolgd zou worden aan de Universiteit Maastricht en dat plaatsing van het werk ook daar zou plaatsvinden.

De Kunst- en erfgoedcommissie van Maastricht heeft dit project warm onthaald en financieel verder ondersteund omdat dit project laat zien hoe bijzonder de relatie tussen kunst en wetenschap kan zijn. De kunstenaar en wetenschapper staan hier op een creatieve en oprechte wijze open voor elkaars kennis, vaardigheden en zienswijzen.